Včelí stráž - "Děláme do včel"

VLASTNOSTI A DRUHY MEDU

Med nesmí ve sklenici „šplouchat“, být řídký jako voda. Musí se při pohybu sklenice „převalovat“ a pokud jej budeme lít, tak musí dělat tzv.uzlíky“ Při přelévání většího množství medu tak je slyšet zvuk – med zpívá-, což je způsobeno jeho správnou hustotou a tvořením se „uzlíků“. Med má obsahovat 15-18% vody. Jinak nám bude kvasit.

Obsah jednoduchých cukrů-zvláště glukozy je velmi důležitý pro organismus, protože je přímo vstřebáván sliznicí do krve. Tím dodává tělu energii okamžitě. Je to hlavní zdroj výživy svalové tkáně. A proto se med hodí k rychlému posílení těžce pracujícího člověka, sportovce apod. Velmi rychle osvěží i jedna lžíce medu.

Med obsahuje:
15-20% vody,
30-38% fruktózy (cukr hroznový),
26-33% glukózy (cukr ovocný),
1-10% sacharózy (cukr řepný, nejméně obsažen v květových medech vyjma akátového a čistcového),
1-10% vyšších cukrů,
0,1-1,0% minerálních látek (draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď),
0,1-0,6% enzymů (glukózooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza),
0,1-0,5% organických kyselin (k.glukonová, k.citrónová, k.jablečná, k.jantarová, k.mravenčí, k.šťavelová a další),
0,1-0,5% aminokyselin (fenylalanin, prolin, alanin, valin, cystein, lysin a další),
0,1% vitamínů (B1, B2, B3, biotin, C, kys.pantotenová),
hormonální látky (adrenalin, acetylcholin, noradrenalin, dopamin a látky z mateří kašičky),
barviva (rutin, kverutin a jiné flavonoidy a antokyany),
vonné látky (diacetyl, acetaldehyd, propionaldehyd a 50 dalších).

Přirozenou vlastností medu je krystalizace, kterou neztrácí svou hodnotu.

Krystalizace závisí na vzájemném poměru fruktozy a glukózy. Glukóza je více obsažena v medech květových, a proto dříve krystalizují. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu.

Do původního tekutého stavu jej lze přivést postupným zahříváním ve vodní lázni do 45°C. Postavením do blízkosti tepelného zdroje (topení, trouba aj.) zkrystalovaný med změkne a lze jej pak pohodlně roztírat. Med uskladňujeme v uzavřeném obalu (nejlépe skle) v suché tmavé místnosti, při teplotě teplotě do 15°C.

Druhy medů

med květový
První jarní snůška z květů ovocných stromů, řepky a luk. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů - glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je

med medovicový
Jedná se o zpravidla tmavší med, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy osahuje více fruktózy ,dextrinů, flavonoidů ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků, prospívajících lidskému organizmu. Má charakteristickou, velmi lahodnou vůni a chuť, pro které jsou tyto medy velice oblíbené, žádané a ceněné.

med pastový
Je to vybraný květový med, převážně řepkový. Tyto medy jsou bohaté na látky bílkovinné povahy a řady vitamínů (B1, B2, B6, B12, C, E), které však často rychle krystalizují. Krystalizace je přirozenou vlastností medu - je zárukou jeho pravosti. Specifickou technologií zpracování (mícháním při procesu krystalizace) vzniká jemný krémový tzv. pastový (pastovaný) med, který vyniká lahodnou chutí, lehce se roztírá a nestéká z namazaných ploch.

(autor - ZDE)

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ při ČSV o.s.

Vytvořeno službou Webnode