Včelí stráž - "Děláme do včel"

Novojičínská nemocnice má svůj vlastní med

10.08.2015 20:48

Novojičínská nemocnice má poprvé v historii vlastní med. Minulý rok tam vybudovali - díky iniciativě jednoho ze zaměstnanců - včelí úl přímo u nemocniční zahrady. Teď nastal čas prvního stáčení.

Nápad mít vlastní včely dozrál minulý rok. Tomáš Staněk, který má v nemocnici na starosti stravování, se chopil už zavedené myšlenky.

"Já jsem někde surfoval na tom internetu a našel jsem tam, že českobudějovická radnice má vlastní včely a nějaký hotel v Praze má také vlastní med. Říkal jsem si, že je to skvělý nápad a proč by nemocniční zahrada nemohla dát med pacientům," vysvětluje včelař a zaměstnanec novojičínské nemocnice Tomáš Staněk.

Nemocnice zakoupila dva úly, jedno včelstvo ale přes zimu uhynulo. Výsledek z stáčení proto překonal všechny představy. Včelky vyrobily zhruba 20 kilogramů medu.

"Já jsem spokojený, protože v těch podmínkách, v jakých jsme to dělali, z loňských oddělků, navíc dělali jsme ještě oddělek z jediného přeživšiho včelstva a neměli jsme vůbec žádný vystavený rámek, tak je to skvělé. Třeba na kilo vosku, které včely doslova potí, spotřebují 3-10 kilogramů medu, takže jestliže vyprodukovaly i 4 kila vosku, tak jsme tam přišli o dvanáct až čtyřicet kilo medu ještě," líčí Tomáš Staněk.

Na to, aby mohli med ochutnat i pacienti, je třeba několik povolení, o která bude nemocnice usilovat během následujícícho roku. Čerstvě stočený med se tak zatím stane dárkovým předmětem a také jedním ze symbolů zdravého prostředí novojičínské nemocnice.

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode