Včelí stráž - "Děláme do včel"

Odhalili mušku, která klade včelám do těla vajíčka a dělá z nich zombie

02.06.2013 16:20

Muška, která klade vajíčka do včel.

Naklade včele do zadečku vajíčka, absolutně ji dezorientuje, přiměje odletět z úlu a následně jí způsobí i smrt. Jak zjistili vědci ze státní univerzity v San Franciscu, tento parazit ve fraku nenápadné malinkaté mušky už nenapadá jen čmeláky, ale i medonosné včely.

Včely napadené parazitující muškou jsou absolutně dezorientované, snaží se jen dostat co nejvíce ke světlu. Ilustrační foto z elektronového mikroskopu | foto: Profimedia.cz

Objev by mohl přispět k objasnění příčin nemoci známé jako Colony Collapse Disorder, zkráceně CCD, tedy syndrom zhroucení kolonie.

Fotogalerie

Vyskytuje se nejen u včel, ale například právě i u čmeláků. V praxi to vypadá tak, že obyvatelé úlu či hnízda náhle zmizí. Zbude v něm jen královna, vajíčka a nedospělí jedinci.

Fenomén CCD zaznamenali poprvé před šesti lety američtí včelaři, zasáhl ale i včelstva v západní Evropě. Někde úbytek včel dosahoval až 90 procent.

Jsou pravou příčinou nenápadné mušky?

Jako možné příčiny CCD se dosud uváděly virové či plísňové nákazy, případně jedovaté látky v některých pesticidech. Před dvěma lety indičtí vědci označili za příčinu elektromagnetické vlny vyzařované sítěmi mobilních operátorů, viz článek Mobily způsobí vyhlazení světových včelstev. Nesmysl, kontrují čeští odborníci.

Jak škůdce útočí

Moucha Apocephalus borealis včelu napadá tak, že jí do zadečku naklade vajíčka. Napadené včely pak vylétají z úlu a shlukují se co nejblíže ke světlu. Nakonec umírají a muší larvy opouštějí mrtvá těla.

Muška Apocephalus borealis

Muška Apocephalus borealis

Nově vědci v této souvislosti zmiňují hmyzího škůdce s latinským názvem Apocephalus borealis. Svá zjištění publikovali tento týden v časopise PLoS One. Že napadá čmeláky, se o tomto hmyzím parazitu vědělo už dříve. U včel ho vědci odhalili až nyní, v Kalifornii a v Jižní Dakotě, řekl biolog John Hafernik ze sanfranciské univerzity.

"Během pozorování včel jsme zjistili, že ty napadené se pohybují v kruhu bez jakéhokoli smyslu pro orientaci," prohlásil vědec Andrew Core, spoluautor článku. Chovaly prý se opravdu doslova jako oživlé mrtvoly. 

Podle Hafernika ale vědci zatím nevědí, kde přesně k napadení včel muškami dochází. Proto tedy ani netuší, jak parazita zastavit.

Kolem včelích úlů mušky pozorovány nejsou, proto vědci předpokládají, že k napadení včel dochází během shánění potravy, tedy mimo úl. Jak přesně napadení probíhá, ale zatím bohužel zůstává zahaleno tajemstvím.

Autoři: ,

Zdroj: https://hobby.idnes.cz/odhalili-musku-ktera-klade-vcelam-do-tela-vajicka-a-dela-z-nich-zombie-1gt-/hobby-zahrada.aspx?c=A120104_131438_hobby-mazlicci_mce

Kontakt

VČELÍ STRÁŽ, z.s.

vcelistraz@seznam.cz

Čs. legií 1874
269 01 Rakovník

IČ:227 30 885

+420 604 739 121

Vyhledávání

Anketa

Pro jaký typ CERTIFIKÁTU by jste se rozhodli pokud byste chtěli podpořit projekt SKUTEČNÝ DÁREK, který organizuje spolek ČLOVĚK V TÍSNI?

© 2008 Všechna práva vyhrazena - VČELÍ STRÁŽ,z.s., Vladislavova 248, Rakovník 269 01, vcelistraz@seznam.cz

Vytvořeno službou Webnode